Етичний імператив сталого розвитку: комунікативний вимір - Чоловська, Н. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
Розглянуто передумови виникнення етики відповідальності. Такими передумовами є інноваційна технологічна діяльність і зумовлений нею антропогенний тиск на довкілля. Неконтрольоване підкорення природи зумовило низку загроз глобального характеру. Усвідомлення цих загроз наприкінці ХХ ст. стимулювало розробку концепції сталого розвитку. Розкрито сутність етичного імперативу та історичну еволюцію його змісту. З’ясовано трансформацію змісту поняття відповідальності та роль комунікації для обґрунтування моральних норм та цінностей екобезпечних дій людини щодо довкілля. Здійснено порівняльний аналіз етики відповідальності та дискурсивної етики в контексті комунікативних можливостей.