Писемні документи Арабського халіфату ІХ – Х століть про місце розташування столиці Хозарського каганату - Крюков, В.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
У статті проаналізовані повідомлення про столицю Хозарського каганату, що містяться у творах арабських учених ІХ – Х століть, з метою територіальної локалізації не знайдених донині руїн міста Атил. Дані повідомлення містять у собі інформацію про адміністративний устрій столиці Хозарського каганату, склад її населення, економіку та торговельні шляхи, що сполучали Атил з володіннями Арабського халіфату та з країнами Європи. Виявлено, що руїни цього міста мають знаходитися в районі крайньої західної розтоки дельти ріки Волги, у місцевості, яка віддалена на деяку відстань від тієї частини цієї дельти, де в добу раннього Середньовіччя пролягала північна берегова лінія Каспійського моря.