Формування нової галузі знання – глобалістики - Петькун, С.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
Проведений аналіз глобалістики як системи наукових знань та основних глобальних проблем сучасності. Зосереджена увага на особливостях методологічних підходів до визначення глобалізації та глобалістики. Показані підходи до визначення глобалізації та глобалістики. Досліджені основні структурні елементи сучасної глобалістики. Розкритий зміст глобалізації як тенденції екологічного, економічного, політичного, соціального і культурного розвитку людства.