Значення етноніму "ат-турк" у творах "астрономічного" жанру арабської географії доби раннього Середньовіччя - Крюков, В.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
Стаття являє собою спробу комплексного аналізу етимології і семантики етноніму «ат-турк», що поданий у творах, які належать до «астрономічного» жанру арабської писемної традиції ІХ – початку Х століть. Виявлено, що даний етнонім походить від терміна «türk-üt», який являє собою сполучення стародавнього тюркського прикметника «türk» («сильний»), та монгольського суфіксу множини «üt». З часом цей етнонім поширився на кочове населення Алтаю, Монголії та Східного Сибіру, яке розмовляло архаїчним діалектом пратюркської мови. Той факт, що ал-Хуварізмі уважав токуз-огузів за населення Східного Тюркського каганату, ал-Фаргані локалізував їх на південному сході території розселення тюрків, а в ал-Баттані даний етнонім узагалі відсутній, автор пояснює міграціями токуз-огузів та поступовою втратою ними своєї первісної етнічної назви у процесі асиміляції цих кочівників з іншими етнічними спільностями Центральної та Східної Азії.