Основні чинники та соціальний склад трудової міграції населення України (1991 – 2011 рр.) - Касьянова, М.М.; Ширма, О.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
Представлена стаття присвячена вивченню основних чинників трудової міграції населення України у 1991 – 2011 рр. На основі статистичних матеріалів з’ясовано соціальний та віковий склад трудових мігрантів. Автори окреслили перелік ознак, які притаманні саме вітчизняній моделі трудової міграції, яка сформувалася внаслідок особливостей історичного розвитку, економічної ситуації, соціальних процесів.