Розвиток культури етносів України у вимірі базових положень світової та європейської культурної політики (1990 – 2000-і роки) - Пекарчук, В.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
На основі представленої широкої палітри історичних фактів, аналітичних матеріалів, наукових документів зроблено спробу відтворити місце і роль в етнонаціональній політиці України проблем відродження й розвитку культур етноменшин. Критично проаналізовано найважливіші політичні документи, законодавчі акти, що регулювали європейський і світовий культурний простір. З’ясовано участь у перебудові етнокультурного розмаїття України, органів державної влади, а також міжнародних структур.