Відображення міжетнічних відносин на Піренейському півострові в арабській географічній писемній традиції ІХ – Х століть - Крюков, В.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
Стаття являє собою спробу відбору, систематизації й текстологічного аналізу інформації арабських писемних документів ІХ – Х століть про характер міжетнічних взаємин, що існували на Піренейському півострові протягом доби раннього Середньовіччя. Виявлено, що у повідомленнях про «іспанців», тобто про романізоване тубільне населення королівства іспанських вестготів-тервінгів, яке існувало у названому регіоні до його завоювання арабо-мусульманами у першій половині VIII століття, звертається увага на етнічне походження, релігійні вірування даного етносу, а також на успадкування ним елементів античної культури. З’ясовано, що галісійці, баски та гасконці уявлялися вченим Арабського халіфату ІХ – Х століть як ворожа і грізна військова сила, яка протистояла Кордовському халіфату і проти якої останній змушений був провадити «священну війну».