Рецепція методологічних ідей Р. Декарта у творчості М. Мамардашвілі - Стасенко, С.О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
Інтерпретацію декартівського розуміння мислення з феноменологічних позицій у творчості М. Мамардашвілі можна доповнити декартівським розумінням мислення як системи нормативних вимог до розуму. Такий підхід вказує на широкий теоретико-методологічний і екзистенційний контексти творчості М. Мамардашвілі і демонструє специфіку організації теоретичної свідомості як системного цілого, в якому виділяються два полюси – феноменологічна редукція і сукупність нормативних принципів організації теоретичної роботи.