Роль БТШ-пептидних комплексів у конструюванні протипухлинних вакцин - Болюх, І.А.; Діденко, Г.В.; Шпак, Є.Г.; Кузьменко, О.П.; Лісовенко, Г.С.; Потебня, Г.П. (Доповіді НАН України, 2014)
Одним iз шляхiв пiдвищення протипухлинної ефективностi аутологiчної вакцини є введення до її складу ксеногенного матерiалу, збагаченого бiлками теплового шоку (БТШ). Доведено антигенну гомологiю БТШ з молекулярною масою 70 кДа, видiлених iз ксеногенної ембрiональної та аутологiчної пухлинної тканини. Дослiджено протипухлинну ефективнiсть вакцин, сконструйованих за допомогою БТШ-пептидних комплексiв рiзного генезу. Данi вакцини за рiвнем гальмування росту пухлинного вузла та антиметастатичним ефектом виявилися бiльш ефективними, нiж вакцини, виготовленi за традицiйною технологiєю.