Перколяційні ефекти провідності в полімерних нанокомпозитах з бінарним наповнювачем - Мамуня, Є.П.; Левченко, В.В.; Boiteux, G.; Лебедєв, Є.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджуються електрофiзичнi властивостi полiмерних систем на основi полiпропiлену (ПП) i бiнарного наповнювача вуглецевих нанотрубок (ВНТ) та наночастинок нiкелю (Ni). Композити з нанотрубками (ПП/ВНТ) були провiдними зi значенням порога перколяцiї φс = 0,7% (об.), тодi як композити з нанонiкелем (ПП/Ni) не мали провiдностi. Додавання нанонiкелю в композити ПП/ВНТ знижує порiг перколяцiї до φс = 0,2% (об.) i значно збiльшує провiднiсть. Цi змiни пояснюються виникненням брiджинг-ефекту, коли кластери нанотрубок з’єднуються кластерами нанометалу, що пiдтверджується даними електронної мiкроскопiї.