"Матеріали для історико-статистичного опису Катеринославської єпархії" Феодосія (О.Г. Макаревського) як історичне та історіографічне джерело - Чепіга, Г.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2014)
У статті автор аналізує працю єпископа Феодосія (О.Г. Макаревського) «Матеріали для історико-статистичного опису Катеринославської єпархії», яка у багатьох наукових працях використовується авторами як історичне джерело і закладає підґрунтя для визначення дати заснування деяких населених пунктів Південно-Східної України. Однак, аналіз праці показав, що подана Феодосієм хронологія заснування поселень означеного регіону у період до 50-х рр. XVIII ст. ґрунтується на неперевірених даних і тяжіє до міфологізації. Висновок автора за підсумками історіографічного аналізу полягає у тому, що Феодосій (О.Г. Макаревський) у частині свого опису, яка відноситься до першої половини XVIII ст., спирався на документи запорозького походження, які мали за мету обґрунтувати права Кошу на землі, врахувавши незаселені або малозаселені іншими групами переселенців. Ці дані потребують уважного підходу і не завжди можуть виступати як історичне джерело.