Про першу знахiдку зонального пiропу в осадочному чохлi Українського щита - Вишневський, О.А. (Доповіді НАН України, 2014)
Схарактеризовано першу знахiдку зонального пiропу в теригенних вiдкладах України. Зерно розмiром ~0,3 × 0,4 мм є фрагментом крупнiшого iндивiда та хiмiчно негомогенне. Вiд краю до краю в ньому закономiрно збiльшується вмiст FeO (вiд 8,6 до 11,6%) i вiдповiдно зменшується вмiст MgO (вiд 20,6 до 17,8%). При цьому концентрацiя iнших iндикаторних елементiв (Ti, Ca, Cr) залишається незмiнною. За результатами аналiзу отриманих даних було зроблено висновок, що його корiнними джерелами могли бути кiмберлiти або гранатовi перидотити ультраметаморфiчних комплексiв. Тиск i температура кристалiзацiї пiропу становили близько 2,0 ГПа та 800–850 °С. Що стосується встановленої в ньому зональностi, то остання, найiмовiрнiше, є результатом його посткристалiзацiйного субсолiдусного перетворення в материнських породах при порiвняно високих температурi й тиску.