Алгоритм багатофакторного моделювання процесів забруднення атмосферного повітря на гірничозбагачувальних комбінатах - Бучавий, Ю.В.; Павличенко, А.В.; Семеріч, К.В. (Геотехнічна механіка, 2013)
Проведено аналіз методик, що застосовується для визначення кількісних показників виділення шкідливих речовин в атмосферу від технологічних процесів відкритої розробки родовищ. Запропонована класифікація технологічних процесів на кар’єрах, яка враховує інтенсивність, періодичність та стаціонарність джерел викидів, а також їх просторові характеристики. Удосконалено методику розрахунку осереднених приземних концентрацій забруднюючих речовин, які виділяються від основних технологічних процесів відкритих гірничих робот. Розроблено алгоритм багатофакторного моделювання та прогнозування стану атмосферного повітря в районах розташування гірничо-збагачувальних комбінатів.