Теоретичні дослідження перепаду тиску на фільтрувальних респіраторах - Чеберячко, С.І. (Геотехнічна механіка, 2013)
Досліджено перепад тиску на протипилових респіраторів під час періодичного режиму руху повітря. До процесу дослідження ламінарного фільтрування газу через респіратор було використано основні рівняння руху Нав’є-Стокса при нехтуванні інерційними силами. За основу було взято рішення запропоноване Г. Лембом. Вирішена задача у визначенні опору системи паралельних волокон при обтіканні нерівномірним повітряним потоком, що коливається за гармонійним законом. Визначено рівняння руху повітря через фільтр респіратора під час дихання. Теоретично досліджено зміну перепаду тиску від часу дихання. Отримані параметри, які дозволяють оцінити залежність перепаду тиску на респіраторі від часу дихання. Встановлено, що розподіл тиску на фільтрі, зі збільшення фази вдихання, нерівномірний.