Концепції прав людини та етнонаціональних меншин: від конфлікту до компромісу - Картунов, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
В сучасному західному правознавстві народилися, а точніше – відродилися і дедалі зміцнюються дві надзвичайно важливі і взаємопов’язані тенденції: посилення критики на адресу концепції індивідуальних прав людини та загострення конфлікту між опонентами і пропонентами групових, колективних прав етнонаціональних меншин.