Криза регіонів України: соціально-економічний і політичний аспект - Бєлєнцов, В.М. (Вісник економічної науки України, 2014)
Виявлено, що найбільш розвинутими є південно- східні регіони України. Вони мають відносно високий рівень прибутковості й раціональну галузеву структуру. За їх рахунок регулюється дохідність інших регіонів з непропорційною галузевою структурою. Обґрунтовано, що в основі такого економічного стану регіонів лежить олігархічна система власності, яка безпосередньо пов’язана з надмірно централізованою системою державної влади. Разом з конфліктами між олігархами, які визначають політичний устрій країни, це призвело до соціально-економічної і політичної кризи в Україні та її регіонах.