Соціально-економічний розвиток України в роки незалежності - Кір’ян, Т.М.; Шаповал, М.С. (Вісник економічної науки України, 2014)
У статті досліджено окремі аспекти економічного та соціального розвитку України на сучасному етапі. Показано, що наприкінці 80-х років ХХ століття в колишньому Радянському Союзі випуск продукції здійснювався в окремих галузях, зосереджених переважно в Україні. У виробництві багатьох товарів Україна була монополістом. Досліджено зростання номінального та реального ВВП, номінальної та реальної заробітної плати, купівельна спроможність мінімальної та середньої зарплати найбільш уживаних продовольчих товарів за роки незалежності. Розглянуто питання щодо термінів можливого досягнення рівня заробітної плати в Україні до зарплат РФ, Польщі, Німеччини та США.