Зарубіжний досвід формування кадрового потенціалу - Ткаченко, А.М. (Вісник економічної науки України, 2015)
У статті розглянуто зарубіжний досвід у сфері формування кадрової політики та управління персоналом на прикладі ЄС, США та Японії. Викладено, проаналізовано та проведено порівняльну характеристику цих підходів. Зазначено, що основу концепції управління персоналом суб’єкта господарювання сьогодні складають: зростаюча роль особистості працівника, знання його мотиваційних установок, вміння їх формувати і спрямовувати відповідно до завдань, що стоять перед організацією.