Етнополітичний конфлікт: специфіка його прояву та розв’язання у тоталітарних і демократичних системах - Єрмаков, П. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Конфлікт – це соціальна взаємодія, учасники якої (індивіди, групи, організації) свідомо і відкрито протистоять одне одному через реальну чи удавану несумісність їх інтересів, прагнень, поглядів. Таке протистояння – не патологія суспільного життя, а спосіб існування соціуму. Утопічними є ідеї про безконфліктний розвиток суспільства. „Там, де існує суспільство, - зауважує Р. Дарендорф, - існують також конфлікти... Можливо, конфлікт є батьком усіх речей, тобто рушійною силою змін, але конфлікт не повинен бути війною і не повинен бути громадянською війною” [1, с. 31]. Іншими словами, завдання полягає не в тому, щоб досягти безконфліктного стану суспільного життя та розвитку, а в тому, щоб виробити механізми цивілізованого розв’язання конфліктів, які не допускають їх переростання у жорстку конфронтацію.