Фітогормональний комплекс Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce (род. Orchidaceae Juss.) і його роль у розробці методів розмноження in vitro - Шейко, О.А.; Мусатенко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено складовi фiтогормонального комплексу Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce на рiзних етапах онтогенезу та розроблено пiдходи введення цього виду в культуру in vitro. Показано, що в процесi онтогенезу вiдбуваються змiни вмiсту цитокiнiнiв, iндолiлоцтової та абсцизової кислот у вегетативних i генеративних органах C. damasonium, а також варiюють спiввiдношення їхнiх вiльних i зв’язаних форм. При переходi до репродуктивного розвитку в генеративних органах пiдвищується вмiст iндолiлоцтової кислоти та цитокiнiнiв, у вегетативних — знижується. Вперше встановлено взаємозв’язок мiж iнтенсивнiстю калюсогенезу з експлантiв вегетативних i генеративних органiв C. damasonium та вмiстом i спiввiдношенням складових фiтогормонального комплексу на певних етапах онтогенезу, що необхiдно враховувати при розробцi методiв мiкроклонального розмноження.