Iмунологiчна реактивнiсть органiзму у хворих на нестабiльну стенокардiю - Завальська, Т.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Наведено результати обстежень 67 хворих на нестабiльну стенокардiю (НС) вiком вiд 55 до 69 рокiв (20 хворих з уперше виниклою стенокардiєю i 47 хворих на прогресуючу стенокардiю) та 22 здорових осiб. Популяцiї i субпопуляцiї лiмфоцитiв визначали методом моноклональних антитiл. Iмуноглобулiни Ig G, Ig A, Ig M та циркулюючi iмуннi комплекси (ЦIК) у сироватцi кровi дослiджували за методом Манчiнi. Результати дослiдження показали, що у хворих на НС iмунологiчнi змiни проявляються депресiєю Т-клiтинної ланки iмунiтету з розвитком дисбалансу субпопуляцiй Т-лiмфоцитiв (переважає зниження рiвня Т-супресорiв). При цьому спостерiгається активацiя гуморальної ланки iмунiтету, на що вказує пiдвищення показникiв ЦIК та Ig G.