Дифузійні потоки та продукування ентропії в плоскопаралельній порі у випадку ідеального розчину - Булавін, Л.А.; Гаврюшенко, Д.А.; Коробко, О.В.; Сисоєв, В.М.; Черевко, К.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Отримано вирази для визначення потоку речовини, що дифундує, та продукування ентропiї в плоскопаралельному шарi з осмотичними граничними умовами за наявностi процесiв дифузiї для бiнарного iдеального розчину в рамках лiнiйної термодинамiки незворотних процесiв. Показано, що послiдовне врахування залежностi коефiцiєнта дифузiї вiд польових змiнних призводить до iстотної вiдмiнностi залежностi потоку речовини та продукування ентропiї в системi вiд значень, отриманих в рамках загальновживаного пiдходу зi сталим коефiцiєнтом дифузiї. Якiсно описано iснуючi експериментальнi данi з полегшеної дифузiї в бiологiчних системах в рамках загальної теорiї дифузiї з урахуванням виключно ентропiйних ефектiв без введення штучних поправок.