Стацiонарний рух точкового вихора в шарi скiнченої товщини стратифiкованого середовища, обмеженого твердими границями - Стеценко, О.Г. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Розв'язана лiнiйна задача про вимушений стацiонарний рух двовимiрного точкового вихора в шарi скiнченої товщини лiнiйно стратифiкованої рiдини. Розв'язок одержано у виглядi квадратур. Показано, що зi зростанням градiєнта густини кiнематична картина течiї в околi i далi за вихором може iстотно змiнюватись. Гiдродинамiчна складова сили опору, обумовлена стратифiкацiєю, з її посиленням має тенденцiю швидко зростати.