Наведене магнітне поле, обумовлене вертикальним рухом вихрової пари у стратифікованому середовищі - Стеценко, О.Г. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Розв'язана лінійна задача про збурення магнітного поля Землі, обумовлене полем швидкості морського середовища від внутрішніх хвиль, які утворюються при вертикальному русі двовимірної вихрової пари. Розв'язок задачі одержано у вигляді квадратур. Виявлені особливості формування збуреного магнітного поля в залежності від характеру руху та характеристик вихрової пари і стратифікованого середовища.