Ідентифікація карбоангідразної активності, асоційованої з білковими комплексами фотосинтетичних мембран хлоропластів шпинату - Семеніхін, А.В.; Золотарьова, О.К. (Доповіді НАН України, 2014)
Бiлковi комплекси фотосинтетичних мембран хлоропластiв шпинату були роздiленi методом нативного електрофорезу iз змiщенням заряду пiсля солюбiлiзацiї мембран неiонним детергентом дигiтонiном. Для визначення зон гелю, якi мiстили АТФ-синтазний комплекс i його вiдокремлену каталiтичну частину (CF₁), була використана кольорова реакцiя на АТФазну активнiсть. Цитохромному b₆f комплексу тилакоїдiв вiдповiдала зона, яка завдяки присутностi цитохромiв мала червоний колiр у нефарбованому гелi. Локалiзацiя цитохромного b₆f комплексу, АТФ-синтази i CF₁ пiдтверджена аналiзом субодиничного складу вiдповiдних бiлкових зон пiсля ДДС-електрофорезу. Визначення карбоангiдразної активностi в бiлкових зонах неденатурованого гелю шляхом фарбування бромтимоловим синiм показало, що крiм фотосистеми II, яка мiстить компоненти з карбоангiдразною активнiстю, карбоангiдраза асоцiйована також цитохромним b₆f комплексом i АТФ-синтазою. Наведенi данi свiдчать на користь припущення про участь множинних форм карбоангiдрази у внутрiшньотилакоїдному перенесеннi протонiв вiд центрiв їх утворення до АТФ-синтази.