Політичні ідеї періоду становлення Козацької держави - Куташев, І. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Державницькі концепції, сформовані політичними мислителями доби Відродження, одержали найбільшого розвитку наприкінці ХVІ – в середині ХVІІ століття. Вони справили великий вплив на становлення української Козацької держави.