Вища освіта України у системі відносин ринку праці - Антонюк, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2015)
Аналіз вищої освіти України в контексті відносин ринку праці здійснено з двох боків: як системи підготовки фахівців та як сфери прикладання праці. Виявлено наростання негативних процесів: структура і якість підготовки фахівців у системі ВНЗ не зовсім відповідає потребам національного ринку праці, що призводить до безробіття серед дипломованих фахівців;зменшується чисельність зайнятих в системі ВО. Внаслідок низьких конкурентнихпози-цій вітчизняних ВНЗ у світовому освітньому просторі, Україна все більше втрачаєсучасні чинники економічного зростання - людський та інтелектуальний капітал. Зроблено висновок про необхідність формування нових підходів в політиці розвитку вищої освіти.