Міжнаціональні відносини на території генерального округу «Житомир» (друга половина 1941 — початок 1944 рр.) - Стельникович, С. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2014)
У статті аналізуються міжнаціональні відносини в генеральному окрузі «Житомир» в часи Другої світової війни. Визначено, що в період німецької окупації територія генерального округу була однією із найбільш багатоетнічних регіонів України. Тривалі традиції мирного співжиття різних етнічних меншин краю визначили толерантний характер міжнаціональних відносин у період війни. Нацистська пропаганда не змогла спровокувати відкрите міжнаціональне напруження. Водночас, на території генерального округу «Житомир» відбувалося протистояння між місцевими слов’янськими етнічними групами та німцями як окупаційною силою. Ключові слова: міжнаціональні відносини, генеральний округ «Житомир», українці, білоруси, поляки, росіяни, німці.