Вплив вищої церковної ієрархії та монастирського керівництва на життєдіяльність чернечих громад у 1940-1960-х рр. - Киричевський, П. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2014)
Стаття розкриває вплив патріарха та єпархіальних архієреїв на відродження монастирської мережі в УРСР в повоєнний період, а також політику вищого церковного керівництва стосовно монастирів під час антимонастирської кампанії кінця 1950-х — початку 1960-х рр. Ключові слова: роль особистості, монастирі, монастирська мережа, єпархіальні архієреї, монастирське керівництво.