„Війни ідентичностей”: сценарії і ризики - Нагорна, Л. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Світовий інтелектуальний бестселер – книга С. Гантінгтона „Протистояння цивілізацій та зміна світового порядку” – наводить на доволі песимістичні роздуми щодо ймовірних наслідків протистоянь і конфронтацій, які спостерігаємо нині в Україні. Задавнений ціннісний конфлікт, зумовлений парадоксами розвитку українських регіонів у різних цивілізаційних системах, обертається станом, близьким до „війни всіх проти всіх”. На цій основі на наших очах розігрується „драма нерозуміння” – ідентифікаційні процеси розгортаються у просторі несумісності основоположних цінностей і смисложиттєвих парадигм. Те, що на поверхні має вигляд зіткнення політичних амбіцій, насправді є черговою, найглибшою в українській історії, ідентифікаційною кризою, яка дедалі більше набирає вигляду „війни ідентичностей” – політичних, культурних, регіональних, етнічних та інших.