Вынужденные моногармонические колебания и виброразогрев вязкоупругих гибких круглых пластинок с пьезослоями - Киричок, И.Ф. (Прикладная механика, 2013)
Розв'язано задачу про вимушені осесиметричні коливання і дисипативний розігрів шарнірно і жорстко закріплених круглих гнучких пластинок з п'єзоактивними шарами, які виконують роль сенсора або актуатора. Розглянуто питання механічного і електричного збуджень коливань, можливість демпфування механічних коливань за допомогою подачі відповідної різниці електричних потенціалів на електроди актуаторів. Досліджено особливості впливу геометричної нелінійності на частотні залежності прогинів, температури вібророзігріву та електричний показник сенсора при електромеханічному гармонічному навантаженні в області основного резонансу згинної моди коливань пластинки.