Вплив діямагнетного заміщення на розвиток пористої структури та питому поверхню наноферитів - Бушкова, В.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2015)
Методою золь–ґель за участю автогоріння синтезовано нанорозмірні магній-цинкові порошки. На основі Рентґенових досліджень встановлено фазовий склад діямагнетно заміщених феритових систем. Показано, що одержані складні оксидні порошки аґломеровані і складаються з декількох наночастинок із середнім розміром у 20–35 нм. Визначено параметри пористої структури залежно від складу порошків. Встановлено, що для всіх зразків основний внесок у загальний об’єм пор здійснюють нанопори з радіусом близько 2 нм. Виявлено, що аґломерати частинок пронизують пори у вигляді циліндричних каналів діяметром близько 5–12 нм.