Інституціональне забезпечення економічної безпеки промислового підприємства - Драчук, Ю.З.; Новікова, Н.І.; Трушкіна, Н.В. (Економічний вісник Донбасу, 2014)
На основі аналізу та узагальнення різних підходів науковців до визначення змісту терміна «економічна безпека промислового підприємства» їх систематизовано за класифікаційним ознаками: стан всіх ресурсів підприємства та їх ефективне використання, стан захищеності систем підприємства, стан соціально-технічної та соціально-економічної системи підприємства, сукупність методів, чинників, взаємопов’язаних елементів та дій, захищеність суб’єктів та об’єктів від зовнішніх загроз, процес адаптації, рівень життєздатності суб’єкта господарювання, гармонізація економічних інтересів та елемент у системі національної безпеки держави. Запропоновано розглядати економічну безпеку підприємства як захищеність інноваційного, технологічного, виробничого, фінансового та кадрового потенціалу від зовнішніх і внутрішніх економічних загроз і здатність до відтворення при ефективному використанні всіх його ресурсів. Виявлено зовнішні та внутрішні чинники, які знижують рівень економічної безпеки підприємства. Досліджено компоненти економічної безпеки промислового підприємства, до яких віднесено: політико-правові, фінансові, інноваційні, інформаційні, інтелектуальні, кадрові, силові, екологічні, логістичні та маркетингові. Визначено складові елементи механізму інституціонального забезпечення економічної безпеки промислового підприємства: законодавчі та нормативно-правові акти; регуляторні акти із здійснення господарської діяльності; екзогенні та ендогенні загрози; фінансові, політичні, економічні, інвестиційні ризики; державні органи, які координують діяльність підприємств; фінансові, страхові, інноваційні, маркетингові інструменти; методи та принципи державного регулювання розвитку суб’єктів господарювання.