Хімічна модифікація епоксидного олігомеру ЕД-20 1,4-бутандіолом - Братичак, М.М.; Івашків, О.П.; Астахова, О.Т. (Доповіді НАН України, 2014)
Вивчено хiмiчну модифiкацiю епоксидного олiгомеру ЕД-20 1,4-бутандiолом з метою синтезу реакцiйноздатного олiгомеру, який мiстить у своїй структурi епоксидну групу та первинну й вториннi гiдроксильнi групи. Встановлено вплив природи й кiлькостi каталiзатора, а також температури на швидкiсть проходження реакцiї мiж ЕД-20 i 1,4-бутандiолом. Розраховано ефективнi константи швидкостi та енергiя активацiї вказаної реакцiї. Синтезовано та схарактеризовано реакцiйноздатний олiгомер на основi промислового епоксидного олiгомеру ЕД-20 i 1,4-бутандiолу та показана можливiсть його використання як домiшки до епоксиолiгомерних сумiшей за участю 4,4′-дифенiлметандiiзоцiанату.