Системні чинники самовідновлення близькосхідного конфлікту - Галушко, К. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
У статті аналізуються чинники сталого самовідновлення близькосхідного конфлікту, котрий несе в собі тенденцію переростання з регіонального на цивілізаційний. Простежується вплив на ескалацію кризи інститутів глобального контролю, актуальних економічних тенденцій, радикального ісламізму. Охарактеризовано сумнівну легітимність інституту національної держави в ісламському світі.