Регуляція активності фосфатидилхолін-гідролізуючих фосфоліпаз С за умов дії чинників біотичного стресу у рослин - Покотило, І.В.; Мартінец, Я.; Кравець, В.С. (Доповіді НАН України, 2014)
Визначено вплив чинникiв бiотичного стресу на активнiсть фосфатидилхолiн-гiдролiзуючої фосфолiпази С (ФХ-ФЛС) суспензiйної культури клiтин тютюну та змiну експресiї генiв ФХ-ФЛС рослин Arabidopsis. Виявлено зниження рiвня продукцiї вторинного месенджеру дiацилглiцеролу за участю ФХ-ФЛС у вiдповiдь на дiю салiцилової кислоти та елiситорiв (лiпополiсахаридiв та бензотiадiазолу). Показано, що дiя метилжасмонату не обумовлює змiн активностi ФХ-ФЛС. Встановлено залучення ФХ-ФЛС в реалiзацiю механiзмiв дiї чинникiв бiотичного стресу на рiвнi змiн ферментативної активностi ФХ-ФЛС та експресiї генiв ФХ-ФЛС.