Карбоангідразна активність чинника спряження CF₁, ізольованого з хлоропластів шпинату - Семеніхін, А.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено карбоангiдразну активнiсть чинника спряження CF₁ — каталiтичної частини АТФ-синтазного комплексу хлоропластiв. Чистоту препарату CF₁, що видiляли стандартним методом з iзольованих хлоропластiв шпинату, перевiряли електрофоретичним аналiзом у нативних та денатуруючих умовах (система Леммлi). Властивостi отриманого препарату вiдповiдали лiтературним даним щодо CF₁: полiпептид складався з 5 типiв субодиниць з вiдповiдною молекулярною масою та за наявностi iонiв Mg²⁺ або Ca²⁺ каталiзував реакцiю гiдролiзу АТФ. Пiд час аналiзу iзольованого препарату CF₁ в нативному гелi з використанням pH-iндикатора бромтимолового синього доведено, що в буферному розчинi, який насичували CO₂, у мiсцях локалiзацiї CF₁ колiр полiпептидної зони змiнюється з синього на жовтий, що свiдчить про активацiю конверсiї вуглекислого газу з утворенням бiкарбонату та протонiв. Зроблено висновок, що iзольований CF₁ крiм АТФазної активностi має також карбоангiдразну активнiсть. Розглядається ймовiрна роль карбоангiдразної активностi в механiзмi синтезу–гiдролiзу АТФ, що каталiзується АТФ-синтазою.