Вітамін D у комплексному лікуванні хворих на цукровий діабет 2-го типу - Єфімов, А.С.; Орленко, В.Л.; Михальчук, Л.М. (Доповіді НАН України, 2014)
Вивчено рiвень забезпеченостi органiзму вiтамiном D у хворих на цукровий дiабет (ЦД) 2-го типу та встановлено його тотальний дефiцит у даної категорiї хворих. Виявлено залежнiсть компенсацiї ЦД 2-го типу вiд ступеня дефiциту вiтамiну D. Проведено аналiз забезпеченостi органiзму загальним вiтамiном D залежно вiд отримуваної цукрознижувальної терапiї та доцiльнiсть i ефективнiсть корекцiї вiтамiн D-дефiцитного стану шляхом застосування альфакальцидолу у хворих з рiзним видом цукрознижувальної терапiї. Доведено позитивний вплив препарату на компенсацiю основного захворювання. Показано ефективнiсть альфакальцидолу в корекцiї остеопенiї у хворих з дiабетичними артропатiями.