Особливості участі громадян в концептуальних моделях демократії - Бортников, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Автор аналізує кількісні і якісні характеристики політичної участі в сучасних концептуальних моделях демократії. Розглядаються популістська, колективістська, мажоритарна, консенсусна, співгромадська, елітарна, учасницька та інші моделі. Аналізуються їх позитивні сторони і вади. Увага акцентується на морально-духовному аспекті демократичної трансформації суспільства.