Середньопалеозойський фрагмент траєкторії позірної міграції полюсів Східноєвропейської платформи - Поляченко, Є.Б. (Доповіді НАН України, 2014)
Наведено пiдсумковi результати палеомагнiтних дослiджень осадових сiро- й червоноколiрних вiдкладiв силуру i нижнього девону пiвденного заходу України (район Подiлля, басейн р. Днiстер). Результати вказують на розташування Схiдноєвропейської платформи в приекваторiальних широтах Пiвденної пiвкулi у пiзньому силурi, її перемiщення на початку девону в екваторiальнi широти з подальшим дрейфом на пiвдень. Швидкiсть дрейфу становила не менше 3 см/рiк. Характер руху можна описати, як поворот проти годинникової стрiлки на 16° навколо полюса Ейлера з координатами Φ = 46 °S Λ = 64 °E.