Дизайн інгібіторів активного центру тирозил-тРНК синтетази Mycobacterium tuberculosis на основі інгібітора SB-219383 - Микуляк, В.В.; Дубей, І.Я.; Корнелюк, О.І. (Доповіді НАН України, 2014)
Тирозил-тРНК синтетаза Mycobacterium tuberculosis (MtTyrRS) є одним з ключових ферментiв синтезу бiлка на дорибосомному етапi, тому його iнгiбування повинно iстотно стримувати рiст патогенних бактерiй в органiзмi хазяїна. MtTyrRS та TyrRS людини не здатнi до перехресного розпiзнавання та амiноацилування вiдповiдних тРНК^Tyr, тому специфiчнi iнгiбiтори MtTyrRS повиннi бути не токсичними для людини. Взаємодiя iнгiбiтора з каталiтичною KMSKS-подiбною петлею MtTyrRS повинна значно пiдвищити його афiннiсть до ферменту. З урахуванням цього проведено дизайн нових iнгiбiторiв MtTyrRS на основi структури вiдомого iнгiбiтора SB-219383. Модифiкацiя здiйснювалася таким чином, щоб забезпечити взаємодiю iнгiбiторiв iз каталiтичною петлею ферменту. Показано, що змодельованi нами iнгiбiтори взаємодiють з каталiтичною петлею протягом усього часу динамiки MtTyrRS (100 нс).