Знахідка мікрокристалів самородного вольфраму в білокоровицьких протерозойських конгломератах Волині - Квасниця, В.М.; Павлюк, О.В.; Квасниця, І.В.; Висоцький, Б.Л.; Гурненко, І.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Мiкрокристали самородного вольфраму виявлено на зернах самородного золота iз бiлокоровицьких протерозойських конгломератiв Волинi. Вони представленi дещо сплющеними досконалими октаедрами (?) розмiром вiд 2 до 10 мк. Вольфрамовi кристали є першою знахiдкою багатогранникiв цього мiнералу в Українi та, мабуть, другою в свiтi. Вони тiсно асоцiюють з нано- й мiкрокристалами вторинного самородного золота, яке наростає на зерна первинного самородного золота. Мiкрокристали вольфраму майже не мiстять домiшок, лише iнодi до 0,16% за масою хрому. Вiрогiдно, як i вторинне золото, кристали вольфраму утворенi in situ при формуваннi бiлокоровицьких конгломератiв. Наведено порiвняння за основними ознаками цього надзвичайно рiдкiсного мiнералу, знайденого в рiзних геологiчних середовищах.