Модифікування лігноцелюлозних комплексів сполуками фероціаніду міді: вплив розміру кластерів на селективність сорбції радіоцезію - Галиш, В.В.; Мілютін, В.В.; Чуніхін, О.Ю.; Картель, М.Т. (Доповіді НАН України, 2014)
Показано можливiсть отримання нових комбiнованих сорбентiв лiгноцелюлозно-неорганiчого типу на основi лiгноцелюлозного комплексу з абрикосових кiсточок та фероцiанiду мiдi. Встановлено залежнiсть мiж концентрацiєю модифiкатора у вихiдному розчинi, вмiстом в отриманих сорбентах та розмiром його агломератiв, а також сорбцiйною здатнiстю щодо ¹³⁷Cs. Визначено, що збiльшення концентрацiї фероцiанiду мiдi спричинює пiдвищення вмiсту неорганiчної складової в об’ємi носiя та сорбцiйних властивостей отриманих комбiнованих матерiалiв щодо радiоцезiю, однак питомi показники сорбцiйної здатностi при цьому iстотно зменшуються. Максимальними значеннями ефективностi вилучення ¹³⁷Cs (94%) i коефiцiєнта розподiлення (7000 мл/г) характеризуються зразки сорбенту з вмiстом фероцiанiдної фази в об’ємi носiя 4,5%, проте максимальна ефективнiсть використання маси модифiкатора при сорбцiї радiонуклiда вiдповiдає зразкам лiгноцелюлозно-неорганiчних матерiалiв з вмiстом фероцiанiду мiдi на рiвнi 2–2,5%.