Діаграми трендів атомних співвідношень як засіб хімічної класифікації метасоматитів - Синицин, В.О. (Доповіді НАН України, 2014)
Викладено методологiчний пiдхiд i вперше запропоновано дiаграмнi засоби класифiкацiї метасоматичних порiд за хiмiчними характеристиками. Робота мiстить формулювання категорiй (об’єкт, предмет i критерiї) класифiкацiї метасоматитiв i показано їх вiдмiнностi вiд категорiй класифiкацiї гiрських порiд iншої природи (метаморфiчних, магматичних тощо). Наведено методику побудови дiаграм та на конкретних прикладах показано їх практичне застосування. Визначено вимоги до вхiдних даних та вказано на обмеження у використаннi запропонованих класифiкацiйних дiаграм.