Залежність геотермічного градієнта від розташування покладів вуглеводнів у Дніпровсько-Донецький западині - Усенко, А.П. (Доповіді НАН України, 2014)
При розрахунку теплового потоку на 39 родовищах пiвнiчно-захiдної частини Днiпровсько-Донецької западини було вiдзначено та проаналiзовано закономiрностi розподiлу геотермiчного градiєнта. Дослiджено залежностi градiєнта вiд тектонiчної будови (розташування покладiв вуглеводнiв i розмiщення розломiв) та прояву гiдрогеологiчної iнверсiї. Наявнiсть та розташування покладiв вуглеводнiв, вiрогiдно, пов’язанi з припливом глибинного гiдротермального розчину по проникних розломних зонах.