Взаємодiя в розчинах-розплавах системи Na₂O−P₂O₅−TiO₂−Me^IIO (Me^II — Mg, Co, Ni, Zn) - Бондаренко, М.О.; Струтинська, Н.Ю.; Затовський, І.В.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено кристалiзацiю розчинiв-розплавiв системи Na₂O−P₂O₅−TiO₂−Me^IIO (Me^II — Mg, Co, Ni, Zn) при змiнних значеннях мольних спiввiдношень Na/P = 1,0−1,3, Me^II/Ti = 1,0−5,0, Ti/P = 0,10, 0,15 й 0,30 та дiапазонi температур 1000−780 °C. Оптимiзовано умови вирощування допованих монокристалiв NaTi₂ (PO₄)₃ : Me^II. Проведено синтез склокерамiчного зразка Na₅Ti(PO₄)₃ з використанням розплавного методу та подальшого вiдпалу отриманого скла. Кристалiчнi фази схарактеризовано за допомогою методiв оптичної мiкроскопiї, порошкової рентгенографiї та IЧ-спектроскопiї.