Активність еритропоетину як патогенетичний ланцюг анемії при гострій мієлоїдній лейкемії - Лановенко, І.І.; Березюк, О.М. (Доповіді НАН України, 2014)
При обстеженнi хворих на гостру мiєлоїдну лейкемiю (ГМЛ) в умовах iнтенсивної хiмiотерапiї (ХТ) встановлено розвиток анемiї, неадекватнiсть продукцiї i дефiцит ендогенного еритропоетину (ЕПО). Недостатня продукцiя ЕПО виникала у 80% хворих на ГМЛ до проведення ХТ та у всiх пацiєнтiв пiсля ХТ. Зниження продукцiї i розвиток недостатностi ЕПО супроводжувалося поглибленням анемiї, порушень метаболiзму залiза та зростанням потреби в переливаннi еритроцитарної маси. Показано патогенетичну роль недостатностi ЕПО в генезi анемiї i обгрунтовано доцiльнiсть еритропоетинтерапiї у хворих на ГМЛ.