Українська національна ідея як детермінанта державотворчих процесів - Медвідь, Ф. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
Сучасна українська держава відбулася завдяки консолідуючій силі державницької національної ідеї. На основі аналізу наукових праць, присвячених процесові становлення і змісту української національної ідеї, пропонується розглядати її з позиції політичної суб’єктності української нації. В умовах значного поширення нігілізму на українському грунті, зокрема й національного, важливим є національне самовизначення, усвідомлення національної ідеї на особистісному рівні.