Політичні пріоритети трансформування держави - Іщенко, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
У статті досліджується проблема інноваційного розвитку і трансформування інститутів, засобів та політичних пріоритетів соціальної регуляції державної і недержавної влади. В контексті європейських і світових пріоритетів соціально- політичної еволюції сучасної цивілізації аналізуються питання інституційного та особистісного структурно-функціонального забезпечення владою процесу демократизації суспільства, соціальної ентропії влади, захисту прав і свободи людей, становлення легітимної владно-управлінської системи. Звертається увага на політичні механізми демократизації, оновлення державної влади, яка має реалізовувати свої рішення за допомогою цивілізованих механізмів соціальної регуляції владних відносин.