До історії села Ведильці Чернігівського району - Рослий, І. (Сiверянський лiтопис, 2015)
Перші поселення на горбистих берегах річки, згодом названої р. Пакулькою, лівого притоку р. Дніпра, з’явилися в XVI-XVII столітті. В історичних документах назва села «Деревня Виделци» згадувалась уже в 1619 р. як об`єднання хуторських поселень: Дворец, Старосілля, Малосілля, Рословка та ін. У 1730 р. населення села складалося з 159 монастирських селян, а до 1924 р. поступово збільшилося до 2768 людини, об`єднаних в одноосібних господарствах. З кількох версій походження сучасної назви більш вірогідною є: від назви гори «Відельци», де в XVIII столітті була збудована церква, навколо якої продовжувало розбудовуватися село з успішними землеробством, тваринництвом, різноманітними сільськогосподарськими ремеслами. Під час колективізації тридцятих років ХХ століття заможні одноосібні господарства були ліквідовані та організовані два колгоспи.